
۱۳ ویژگی شگفت انگیز روغن بنفشه که هیچکس به شما نخواهد گفت!
روغن بنفشه که نام علمی آن Viola odorata است، یک گیاه کوچک به شکل بوته است که به گروه Violaceae Violet تعلق دارد. این گیاه بومی اروپا و آسیا است. اما به آمریکای شمالی و استرالیا نیز راه یافته است. در گذشته در باغها رشد میکرده است و اکنون در بیشتر اروپا گسترش یافته است. برخی از نامهای رایج این گیاه عبارتند از: بنفش شیرین، بنفشه انگلیسی، بنفشه باغی، بنفشه گل فروشی، بنفشه چوبی، بنفشه معمولی، بنفشه باغچه، بنفشه معطر، بنفشه آبی شیرین و بنفشه.
این گیاه به دلیل خواص دارویی و بسیاری از فواید سلامتی که برای بدن فراهم میکند، شناخته شده است. رایحه شیرین این گل در تمام دورانها پرطرفدار بوده است و در تولید بسیاری از عطرها استفاده میشود. روغن بنفشه معمولاً به عنوان درمانی برای سرفه و دردگلو، صدا گرفتگی و التهاب لوزهها استفاده میشود. علاوه بر این در عارضههای صفراوی به عنوان یک ماده خلط آور، تب بر، ضد باکتری و ادرار آور شناخته شده است. همچنین روغن بنفشه به تنهایی یا در مخلوط با گیاهان دیگر برای ناراحتیهای ریوی مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه این مقاله که در مجله نیلای منتشر شده است؛ با ما همراه باشید تا به طور کامل به آن بپردازیم.
روغن بنفشه چیست؟
بنفشه گیاهی کوچک بوتهای، مقاوم، همیشه سبز، علفی است که حدود ۴ الی ۶ اینچ (۱۰ الی ۱۵ سانتی متر) قد و ۸ تا ۲۴ اینچ عرض دارد. این گیاه در مزارع، جنگلها، بیشهها، جویها، و کنار جادهها و چمنزار رشد میکند. این گیاه بیشتر در خاکهای غنی و زهکشی شده به خوبی رشد میکند. اگرچه آنها در خاک غنی از رطوبت رشد بهتری دارند. ساقهها تقریباً یک پوسته بیبرگ هستند.
برگهای بنفشه به صورت نخل و تا حدی به شکل قلب یا کلیه دراز است. حاشیه برگ دندانهدار است و هیچ پرزی ندارند.
خواص شگفت انگیز برگ و روغن بنفشه
با توجه به فواید غذایی برگ و روغن بنفشه، میتوانیم به این نکته بیشتر توجه کنیم که برگها و عصاره آن گاه چندین اثر برای سلامتی بدن ما دارند؛ بنابراین، میتوان با مصرف منظم برگ و روغن بنفشه از مزایای آن برای سلامتی بهرهمند شد. این مزایا شامل:
۱. فشار خون را کاهش میدهد
برگهای گیاه بنفشه موجب کم شدن فشار خون میشوند زیرا شامل موادی مثل آلکالوئیدها و فلاونوئیدها هستند. آلکالوئیدها تاثیری بر روی عروق خونی دارند که باعث میشوند روند جریان خون آرام باشد. همانطور که میدانیم گردش خون آرام و طبیعی از افزایش فشار خون جلوگیری میکند.
علاوه بر این، فلاونوئیدها به عنوان ادرارآور در بدن عمل میکنند که برای افراد با فشار خون بالا مفید است. بهطور مؤثر فشار خون بالا را کاهش میدهد؛ بنابراین، میتوان گفت که این برگهای قلبی شکل در واقع برای قلب مفید هستند زیرا فشار خون طبیعی سلامت قلب ما را حفظ میکند.
۲. سرطان را درمان میکند
ثابت شده است که برگ و بنفشه برای جلوگیری و درمان سرطان در مراحل ابتدایی بسیار مؤثر است. این امر به دلیل سطح آنتی اکسیدانی بالا است که قادر به مبارزه با رادیکالهای آزاد به عنوان عامل اصلی رشد سرطان است. مصرف منظم برگ بنفشه بهطور واضح قادر به کاهش یا کوچک شدن مراحل اولیه یا تومور و سرطان است.
۳. روغن بنفشه به هضم غذا کمک میکند
فیبر محلول در برگ و روغن بنفشه به نام موسیلاژ برای کم کردن کلسترول بد خون مفید است. علاوه بر این، در بهبود سلامت فلور روده نیز مفید است. فلور روده غذای باکتریهای خوبی را که به هضم غذا کمک میکنند، تأمین میکند. فیبرهای غذایی همچنین قادر به بهبود حرکت روده و جلوگیری از برخی مشکلات هضم مانند نفخ شکم و یبوست هستند.
۴. سرماخوردگی و آنفولانزا
گل و روغن بنفشه در فصل سرما و هنگام بیماریهایی مثل سرما خوردگی و آنفولانزا یکی از مؤثرترین درمانها برای گرفتگی در قفسه سینه است. این روغن میتواند گلوی تحریک شده را تسکین دهد. همچنین روی غدد لنفاوی تأثیرگذار است و میتواند از گرفتگی و تورم غدد لنفاوی جلوگیری کند. بنفشه را میتوان به عنوان خنک کننده و موسیلاژین برای سرفه خشک و عفونت گوش استفاده کرد.
۵. التهاب را کاهش دهید
یکی از مزایای برگ روغن بنفشه کم کردن التهاب است. برگها و عصاره این گیاه ویژگی ضد التهابی بسیار زیادی دارد. این ویژگی میتواند انواع التهابهای سینوسی، برونشیت و ناحیه گلو را برطرف کند.
۶. مشکلات پوستی را درمان کنید
برگ و روغن بنفشه نیز برای پوست مفید است. این بهترین روش درمانی برای برخی از مشکلات پوستی مانند اگزما، پسوریازیس و آکنه است. در این حالت میتوانید از برگها به عنوان درمان موضعی استفاده کنید. برگها بهطور مؤثر خارش و التهابات پوست را تسکین میدهند.
7. تصفیه کننده خون
عصاره برگهای بنفشه خون را تصفیه میکند. این بدان معنی است که برگها برای تقویت متابولیسم مفید هستند. همچنین برگهای این گیاه به حذف مواد زائد بدن کمک میکند. مصرف برگ بنفشه غدد لنفاوی را تحریک میکند که موجب نابودی باکتریهای مضر بدن و سایر مواد مضر در خون میشود.
۸. تب را کاهش میدهد
مصرف برگ و روغن بنفشه نیز میتواند اثر تسکین دهنده و خنککنندگی داشته باشد. نوشیدن عصاره برگ بنفشه به کاهش تب بسیار کمک میکند؛ زیرا برگهای این گیاه ویژگی ضد التهابی بالایی دارند.
۹. کیستها را کاهش میدهد
از مصارف عمده روغن بنفشه کاهش حجم کیستها، تودهها و بافتهای فیبروتیک پستان است. شرکت گیاه دارویی “متیو وود” برگ و گل تازه را برای سرطانهای سیستم لنفاوی، سینهها، ریهها و پوست توصیه میکند. تحقیقات نشان داد که روغن بنفشه همچنین برای کاهش تودههای پستان یا ماده برای جلوگیری از تشکیل این تودهها استفاده میشود. از پماد تازه بنفشه در درمان مشکلات پوستی بدن استفاده میشود، مثل: آبسه، آرتروز، آکنه، تحریکات پوستی کم، زخم و تورم غدد.
۱۰. بواسیر را درمان کنید
برگهای بنفشه حاوی مقادیر زیادی از روتین هستند. روتین اغلب در هر درمانی برای بواسیر وجود دارد. به این دلیل که روتین ضد التهاب بزرگی انجام میدهد که التهاب بواسیر را تسکین میدهد. روتین همچنین در هر دارویی برای واریس وجود دارد.
۱۱. روغن بنفشه به عنوان کاهنده درد
در برگهای بنفشه مادههایی به نام اسید سالیسیلیک وجود دارد که تسکین دهنده درد بسیار خوبی است و ویژگی ضد التهابی هم دارد. این ماده نقش همان آسپرین را برای تسکین درد در سردرد، آرتروز و دردهای دیگر ناشی از التهاب را در بدن ایفا میکند.
۱۲. رفع سرفه
اگر از سرفه مداوم خسته شدهاید، برگهای بنفشه ممکن است راهی برای رفع سرفه شما ایجاد کنند. جوشانده برگ بنفشه یا چای بنفشه گرم میتواند یک خلط آور قوی باشد زیرا برای سلامت ریوی مانند موسیلاژ و ساپونین مفید است. همچنین یک درمان پیشنهادی برای برونشیت است.
۱۳. به درمان بی خوابی کمک میکند
داشتن یک خواب خوب شبانه برای اطمینان از سلامت اندامهای حیاتی و سیستمهای عصبی بدن ضروری است. روغن بنفشه میتواند به شما تضمین دهد که شما را از لحاظ جسمی و روحی در سطح نرمالی نگه دارد. این گیاه با داشتن خواص آرام کننده میتواند خوابی آرام به شما هدیه دهد. شما میتوانید از این گیاه به جای انواع قرصهای آرام بخش استفاده کنید و از عوارض جانبی این داروهای شیمیایی در امان باشید.
استفادههای سنتی و فواید روغن بنفشه
کاربرد بنفشه شیرین سابقه طولانی و اثبات شدهای در بین مردم دارد، به ویژه در درمان سرطان و سیاه سرفه. این گیاه از اسید سالیسیلیک تشکیل شده است که برای تولید آسپرین استفاده میشود. در درمان سردرد، میگرن و بیخوابی مؤثر است. گیاه کاملاً ضد التهاب، ادرار آور، نرمکننده و خلط آور است. این دارو در معالجه برونشیت، سوزش تنفسی، سرفه، آسم و سرطان پستان، ریهها یا دستگاه گوارش مصرف میشود. همچنین برای درمان عفونتهای دهان و گلو استفاده میشود. گلهای بنفشه در درمان مشکلات صفراوی و ریوی مورد استفاده قرار میگیرند. از گلبرگها روغن بنفشه ساخته میشود و در معالجه اختلالات شیرخواران استفاده میکنند.
ریشهها نسبت به سایر قسمتهای گیاه خلط آوری بسیار قویتری دارند. همچنین این قسمت گیاه حاوی آلکالوئید ویولن هستند که در دوزهای بالاتر به شدت خالص است. بذرها ادرار آور و پاک کننده بدن هستند. آنها در معالجه مشکلات ادراری استفاده میشوند و درمان خوبی برای سنگ کلیه هستند. داروی هومیوپاتی حاصل از بنفشه تازه برای درمان سرفههای سخت و شدید و روماتیسم مچ دست بسیار مؤثر است.
انفوزیون تهیه شده از ۱ اونس (۵۰ گرم) گل بنفشه به مقدار ۱ پیمانه (۱ لیتر) آب جوش، تحریک گلو و سرفه را تسکین میدهد. بنفشه در صورت بروز تب و علائم آنفولانزا توصیه میشود. روغن بنفشه در صورت سو هاضمه یا مسمومیت غذایی نیز مؤثر است.
استفاده موضعی از برگها و ریشههای بنفشه، در برابر زخمهای کوچک، شکافهای روی سینه پس از شیردهی دشوار و زخم بستر مؤثر است. بنفشه یک داروی لنفاوی مفید است که میتواند به تسکین احتقان لخته و راکد خون بدن کمک کند. این ماده بیشتر به دلیل توانایی آن در حل سنگهای کلیه و معالجه سرطانهای پستان، ریه و دستگاه گوارش مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین از مقدار استاندارد آن میتوان به عنوان مادهای برای غرغره یا دهانشویه جهت رفع درد دهان و گلو درد استفاده کرد.
برگهای تازه آن که در مقدار کمی آب گرم، له شده و در یک تکه ماسلین یا سایر مواد کاملاً حل شده است، میتواند برای درمان جوش و سایر مشکلات پوستی استفاده شود. ریشههای تازه یا خشک، خرد شده و غوطهور شده در آب به مدت چند ساعت در سرکه برای ضخم پا، عفونت پا و پای بیماران دیابتی استفاده میشود. برگ بنفشه را میتوانید له کنید و روی کبودی و محل زخم بزنید تا تورم آن کاهش یابد و درد و آسیبهای وارده کم شود.
طرز تهیه روغن بنفشه
شما همچنین خود میتوانید روغن بنفشه را در خانه درست کنید. در ادامه با ما باشید تا مراحل تهیه آن را بررسی کنیم:
- گام اول: ابتدا در یک روز آفتابی اقدام به جمع آوری بنفشهها بکنید. برگهای بنفشه را نشویید. برای تمیز بودن آنها میتوانید آنها را از جاهایی که نزدیک به جاده یا خیابان نیستند جمع آوری کنید. سپس بگذارید ۱ روز بمانند تا رطوبتشان از بین رود.
- گام دوم: سپس باز یک شیشه استریل شده استفاده کنید و گلها و برگهای نیمه خشک را به آرامی درون آن قرار دهید. و روی آنها روغن بادام شیرین یا هر روغن محلول دیگر به انتخاب خود بریزید.
- گام سوم: شیشه را با یک تکه پارچه و نوار لاستیکی ببندید تا بتواند نفس بکشد و سپس آن را در یک نقطه تاریک نگه داری کنید.
- گام چهارم: در صورتی که تبخیر شود، گاهی اوقات شیشه را تکان داده و مقداری روغن به آن اضافه کنید. بنفشهها باید کاملاً با روغن (مثلا روغن بادام) پوشانده شود.
- گام پنجم: بعد از ۴ هفته مخلوط را از صافی عبور داده و محکم فشار دهید تا آخرین قطره از آن را از دست ندهید. این ماده بسیار ارزشمند است. با اطمینان از آن استفاده کنید و لذت ببرید.
چگونه از روغن بنفشه استفاده کنیم؟
حال که در مورد فواید زیاد روغن بنفشه برای سلامتی مطلع شدیم، چگونه میتوانیم از آن استفاده کنیم تا از فواید بسیار آن استفاده کنیم؟ ادامه مطلب را بخوانید تا در مورد چندین روش استفاده از این روغن و همچنین چگونگی ترکیب آن با سایر روغنها برای دستیابی به نتایج مطلوبتر اطلاعاتی کسب کنیم.
- برای تسکین تنفسی، می توانید چند قطره از روغن را به دستگاه بخور اضافه کنید و آن را کنار میز یا کنار تخت خود قرار دهید. همچنین میتوانید چند قطره از آن را در یک کاسه آب جوش اضافه کنید و بوهای معطر خارج شده از آن را استشمام کنید.
- برای تسکین دردناشی از درد مفاصل و عضلات، میتوانید چند قطره از روغن را به آب گرم وان حمام اضافه کنید و در آن دراز بکشید. همچنین میتوانید با ترکیب کردن ۴ قطره روغن بنفشه، ۳ قطره روغن اسطوخودوس و ۲ قطره روغن بادام شیرین یک محلول بسیار موثر برای ماساژ دادن مناطق آسیب دیده بدن استفاده کنید
- به عنوان نوعی ماده مراقبت از پوست، میتوانید روغن را با روغنهای محلول دیگر (مانند روغن بادام، نارگیل یا جوجوبا) به نسبت یک به یک رقیق کرده و به مناطق آسیب دیده بمالید. همچنین می توانید ۲ الی ۳ قطره روغن بنفشه به محصولات مراقبت از پوست روزانه خود اضافه کنید.
- به عنوان نوعی ماده برای خوابی آرام و کاهش استرس، میتوانید روغن بنفشه را در شب به دستگاه بخور خود اضافه کنید تا باعث آرامش شود.